Zanim trafi do kranu

Udostępnij:
Odkręcamy kran i leje się kranowianka! Jednak zanim trafi do naszych domów, musi być najpierw uzdatniona, czyli pozbawiona wszystkich, szkodliwych dla naszego zdrowia, zanieczyszczeń.

Woda pobierana z rzeki w pierwszej kolejności poddawana jest procesowi utleniania. Następnie, po dodaniu soli glinu i żelaza zachodzi koagulacja, czyli łączenie się cząsteczek w większe struktury, które znacznie szybciej opadają pod wpływem siły grawitacji (sedymentacja) – w ten sposób eliminowane są z wody m.in. związki odpowiadające za jej mętność i barwę. W procesie sedymentacji cząsteczki opadają na dno osadnika i są usuwane. Pozostałe zanieczyszczenia zatrzymywane są na złożu filtracyjnym. Na koniec woda poddawana jest dezynfekcji, która zabezpiecza wodę pitną przed bakteriami i wirusami, w trakcie jej przesyłu do mieszkańców. Tak uzdatniona, trafia do naszych kranów. 

W Wodociągach Miasta Krakowa do dezynfekcji wody nie stosuje się już chloru gazowego, który nadawał wodzie charakterystyczny smak i zapach. W zamian wykorzystywane są promienie UV, podchloryn sodu (wytwarzany przez elektrolizery z soli kuchennej) lub dwutlenek chloru.

Pracownicy Centralnego Laboratorium kontrolują jakość kranowianki na każdym etapie procesu uzdatniania. Co ważne, badana jest również woda na końcowych punktach sieci, czyli ta bezpośrednio z kranu. Prowadzone są także ciągłe pomiary on-line wielu parametrów jakościowych, na każdym etapie uzdatniania wody oraz w wybranych punktach sieci wodociągowej, które są całodobowo analizowane przez dyżurnych technologów.

Zobacz jak uzdatniamy kranowiankę!
Skrócony proces technologiczny uzdatniania wody na przykładzie Zakładu Uzdatniania Wody Raba w Dobczycach

Skrócony schemat technologiczny Zakładu Uzdatniania Wody Raba

 

ZUW Raba zaopatruje w wodę ponad połowę mieszkańców Krakowa 

Skrócony proces technologiczny uzdatniania wody na przykładzie Zakładu Uzdatniania Wody Raba w Dobczycach. ZUW Raba zaopatruje w wodę ponad połowę mieszkańców Krakowa. Graficzne przedstawienie kolejności uzdatniania wody. Zbiornik Dobczycki, Ujęcie wieżowe, Ozonowanie, Koagulacja, Sorpcja, Osadniki, Filtry pospieszne, Dezynfekcja UV, Dezynfekcja podchloryn, kran oraz napis Kraków.