Fakty i mity

Udostępnij:
  • Fakt

    Picie wody prosto z kranu jest bezpieczne

    Propagujemy tylko bezpieczne nawyki! Woda z kranu jest bezpieczna dla zdrowia, co gwarantuje monitoring jakości wody wprowadzanej do sieci miejskiej i prowadzony przez Centralne Laboratorium w wybranych punktach sieci miejskiej Krakowa.

  • Mit

    Twarda woda może powodować powstawanie kamieni w organizmie

    Zdecydowanie nie! Jest to jeden z często powtarzanych mitów dotyczących wody z kranu. Powstawanie kamieni w organizmie człowieka wynika głównie z zaburzeń metabolizmu i nie ma związku z twardością spożywanej wody. Kamienie w organizmie człowieka to złogi z nierozpuszczalnych szczawianów, moczanów, fosforanów, struwitu lub cholesterolu 

  • Fakt

    W wodzie z kranu są minerały

    Woda w krakowskich kranach jest czysta i zdrowa, a dodatkowo posiada ponad 300 mg składników mineralnych w 1 litrze, w tym biopierwiastki takie jak wapń i magnez. Minerały te znajdują się już w wodzie surowej (tzn. tej jeszcze nie uzdatnionej), która przepływa przez nasycone nimi podłoże geologiczne. Związki te nie są usuwane w procesie uzdatniania wody.

  • Mit

    Woda z kranu pobierana jest z Wisły

    W 1988 roku Wodociągi Miasta Krakowa zrezygnowały z poboru wody z Wisły m.in. ze względu na jej duże zanieczyszczenie.

    Jakość wody wiślanej jest na bieżąco monitorowana przez Wodociągi Miasta Krakowa. Wyniki tego monitoringu jednoznacznie wskazują na znaczną poprawę jakości wody na przestrzeni ostatnich kilkunastu lat, zwłaszcza w zakresie zanieczyszczeń chemicznych. Na poprawę jakości wody w Wiśle wskazuje również występowanie w niej coraz większej liczby gatunków ryb.

  • Fakt

    Wodę kranową można pić bez przegotowania

    Woda z kranu jest bezpieczna dla zdrowia, co gwarantuje monitoring jakości wody wprowadzanej do sieci miejskiej i prowadzony przez Centralne Laboratorium w wybranych punktach sieci miejskiej Krakowa. Gotowanie wody to nic innego jak niszczenie (zabijanie) mikroorganizmów znajdujących się w wodzie za pomocą wysokiej temperatury. Woda dostarczana do sieci miejskiej jest wolna od mikroorganizmów chorobotwórczych. W związku z tym bezcelowe wydaje się „niszczenie mikroorganizmów” w wodzie, którą będziemy spożywać bo jest „czysta” (mikroorganizmy zostały już usunięte w procesie dezynfekcji w zakładzie uzdatniania).

    Ponadto przegotowanie wody powoduje wytrącenie w postaci osadu (kamienia) części minerałów – zwłaszcza związków wapnia i magnezu – co zmiękcza wodę, ale również powoduje zubożenie jej składu mineralnego.

  • Mit

    Chlor w wodzie z kranu może być szkodliwy

    Chlor jest środkiem dezynfekującym i gwarantem mikrobiologicznego bezpieczeństwa wody. W Zakładach Uzdatniania Wody Wodociągów Miasta Krakowa do dezynfekcji stosowany jest dwutlenek chloru lub podchloryn sodu wytwarzany przez elektrolizery z soli kuchennej. Dawki stosowane w procesie dezynfekcji są bezpieczne tzn. nie stanowią zagrożenia dla zdrowia ludzkiego.

  • Fakt

    Jakość wody w krakowskich kranach jest taka sama jak jakość wody w innych krajach Unii Europejskiej

    Woda dostarczana przez Wodociągi Miasta Krakowa jest równie wysokiej jakości, jak woda w innych europejskich miastach. Wymagania jakościowe, określone w przepisach polskich są tak samo szczegółowe jak wymagania unijne, a niektóre wskaźniki muszą spełniać jeszcze surowsze normy w stosunku do norm UE.

  • Mit

    W wodzie z kranu są niebezpieczne bakterie

    Woda pitna dostarczana mieszkańcom Krakowa jest ściśle monitorowana i wolna od jakichkolwiek szkodliwych dla zdrowia bakterii. Całkowite bezpieczeństwo zapewniają nowoczesne metody dezynfekcji oparte na wykorzystaniu podchlorynu sodu. Zakład Uzdatniania Wody Raba wykorzystuje dodatkowo promienie ultrafioletowe.

  • Fakt

    Twarda woda ma korzystny wpływ na organizm

    Średnio twarda woda, bo taką mamy w Krakowie, jest uciążliwa dla sprzętów gospodarstwa domowego, natomiast może mieć pozytywny wpływ na zdrowie dzięki zawartości większej ilości biopierwiastków takich jak magnez czy wapń.

  • Mit

    Picie wody z kranu przez wiele lat powoduje gromadzenie się produktów ubocznych w organizmie

    Produkty uboczne dezynfekcji nie kumulują się w organizmie człowieka. Co więcej, ich stężenie w wodzie jest ściśle monitorowane i nigdy nie przekracza dopuszczalnych wartości granicznych.