Ślad wodny

Udostępnij:

Zapamiętaj! Każdy z nas ma wpływ na redukcję śladu wodnego.

  • ślad wodny to suma pośredniego i bezpośredniego żużycia wody przez konsumenta. Dotyczy on produktów, do których wytwarzania potrzebna jest woda
  • bezpośrednie zużycie wody dotyczy wszystkich codziennych czynności jak: picie, kąpiel, pranie, gotowanie
  • pośrednie zużycie wody dotyczy wszystkich etapów produkcji, w których jest potrzebna woda. Na przykład w przypadku warzyw jest to odpowiednie nawadnianie pól uprawnych, etc.
  • zredukuj swój ślad wodny: oszczędzaj wodę do codziennego użytku, kupuj artykuły o najniższym śladzie wodnym, ogranicz konsumpcję, daj drugie życie przedmiotom, których nie używasz i nie marnuj jedzenia
  • do produkcji 1 kg czekolady potrzeba 17 196 litrów wody
  • do produkcji 1 kg wołowiny wykorzystywane jest 15 415 litrów wody
  • jedna para dżinsów to aż 9 982 litry wody
  • w Polsce przyjmuje się, że średnia wartość śladu wodnego przeciętnego gospodarstwa domowego to od 350 do 400 litrów każdego dnia. W Etiopii jest to 15 litrów
  • największe zużycie wody występuje w sektorze rolniczym. Jest to aż 92% światowego rocznego zużycia wody. Na drugim miejscu jest przemysł – 4,4%. Zużycie wody w gospodarstwach domowych stanowi 3,6% całkowitego zużycia na świecie
Ikona czekolady Ikona plastra steku Ikona spodni

17 196 litrów wody

1 kg czekolady

15 415 litrów wody

1 kg wołowiny (na steki)

9 982 litry wody

1 para dżinsów