Prawdy i mity
PRAWDY
MITY
Wodę kranową można pić bez przegotowania
Woda kranowa jest czysta bakteriologicznie, dlatego jej gotowanie jest niepotrzebne. Wysoka temperatura wykorzystywana jest do zabicia mikroorganizmów, a te w uzdatnionej kranówce nie występują.
Twarda woda może powodować powstawanie kamieni w organizmie
Powstawanie kamieni w organizmie człowieka wynika głównie z zaburzeń metabolizmu i nie ma związku z twardością spożywanej wody. Kamienie w organizmie człowieka to złogi z nierozpuszczalnych szczawianów, moczanów, fosforanów, struwitu lub cholesterolu.
W wodzie z kranu są minerały
Woda w krakowskich kranach jest czysta i zdrowa, a dodatkowo zawiera minerały (ponad 300 mg składników mineralnych w 1 litrze), w tym biopierwiastki takie jak wapń i magnez.
Chlor w wodzie kranowej jest szkodliwy
Chlor jest środkiem dezynfekującym i gwarantem mikrobiologicznego bezpieczeństwa wody. Stosowane w wodzie kranowej dawki chloru nie mają szkodliwego działania dla organizmu.
Przegotowanie zmiękcza wodę
Przegotowanie wody powoduje wytrącenie w postaci osadu (kamienia) części minerałów – zwłaszcza związków wapnia i magnezu – co zmiękcza wodę, ale również powoduje zubożenie jej składu mineralnego. Z tego powodu gotowanie wody nie jest zalecane przed bezpośrednim spożyciem.
Domowe filtry dzbankowe usuwają z wody kranowej chlor i zanieczyszczenia
Niektóre filtry domowe są w stanie usunąć z wody chlor, który jest środkiem dezynfekującym, gwarantującym mikrobiologiczne bezpieczeństwo wody. Nie usuwają natomiast żadnych zanieczyszczeń, gdyż takich w wodzie pitnej nie ma. Usunięcie chloru może wpłynąć na zmianę zapachu i smaku wody, jednak niewłaściwe użytkowanie filtrów może spowodować zagrożenie mikrobiologiczne poprzez niekontrolowany rozwój szkodliwych bakterii na wkładzie filtrującym.
Jakość wody w krakowskich kranach jest taka sama jak jakość wody w innych krajach unii europejskiej
Woda dostarczana przez Wodociągi Miasta Krakowa jest równie wysokiej jakości, jak woda w innych europejskich miastach. Wymagania jakościowe, określone w przepisach polskich są tak samo szczegółowe jak wymagania unijne, a niektóre wskaźniki muszą spełniać jeszcze surowsze normy w stosunku do norm UE.
W wodzie kranowej znajdują się groźne bakterie
Woda pitna dostarczana mieszkańcom Krakowa jest ściśle monitorowana i nie zawiera żadnych szkodliwych dla zdrowia bakterii. Całkowite bezpieczeństwo bakteriologiczne zapewniają nowoczesne metody dezynfekcji, polegające na zastosowaniu podchlorynu sodu, a na ZUW Raba dodatkowo lamp UV.
Twarda woda ma korzystny wpływ na organizm
Średnio twarda woda (bo taką mamy w Krakowie), może mieć pozytywny wpływ na zdrowie dzięki zawartości większej ilości biopierwiastków takich jak magnez czy wapń.
Powstające w wyniku chlorowania wody związki chemiczne są groźne, gdyż kumulują się w organizmie (w wyniku wieloletniego picia wody z kranu)
Uboczne produkty dezynfekcji wody nie kumulują się w organizmie, ponadto ich stężenie w wodzie jest ściśle monitorowane i nigdy nie przekracza dopuszczalnych norm.

Dzięki zastosowaniu dezynfekcji wody
udało się powstrzymać
wyniszczające epidemie.
Znacznie wzrosła przeciętna
długość życia.