Twarda czy miękka

Udostępnij:

Twardość wody zależy od zawartości w niej substancji mineralnych m.in. wapnia i magnezu.
Im większe stężenie tych minerałów, tym woda jest twardsza. Woda twarda jest bardziej wartościowa dla naszego organizmu, ale również bardziej szkodliwa dla sprzętu gospodarstwa domowego.

Przegotowanie wody powoduje wytrącenie w postaci osadu (kamienia) części minerałów, co powoduje jej zmiękczenie, ale również zubożenie składu mineralnego wody.

Woda dostarczana przez Wodociągi Miasta Krakowa w poszczególnych częściach miasta jest miękka lub średnio twarda.

twardosc wody

 

Ustawienia Twojej prywatności

Drogi Użytkowniku,

podczas korzystania z naszych serwisów przetwarzamy informacje (w tym dane osobowe) dostarczane przez Ciebie oraz gromadzone w plikach cookies.

Zamykając ten komunikat poprzez kliknięcie w przycisk „Akceptuję” wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych przez WMK S.A.

Możesz odmówić wyrażenia zgody lub ograniczyć jej zakres w Ustawieniach.

Informacja o przetwarzaniu Twoich danych osobowych znajduje się w zakładce Polityka Prywatności i Plików Cookies WMK S.A.