Twarda czy miękka?
Twardość wody zależy od zawartości w niej substancji mineralnych m.in. wapnia i magnezu.
Im większe stężenie tych minerałów, tym woda jest twardsza. Woda twarda jest bardziej wartościowa dla naszego organizmu, ale również bardziej szkodliwa dla sprzętu gospodarstwa domowego.
Przegotowanie wody powoduje wytrącenie w postaci osadu (kamienia) części minerałów, co powoduje jej zmiękczenie, ale również zubożenie składu mineralnego wody.
Woda dostarczana przez Wodociągi Miasta Krakowa w poszczególnych częściach miasta jest miękka lub średnio twarda.
Im większe stężenie tych minerałów, tym woda jest twardsza. Woda twarda jest bardziej wartościowa dla naszego organizmu, ale również bardziej szkodliwa dla sprzętu gospodarstwa domowego.
Przegotowanie wody powoduje wytrącenie w postaci osadu (kamienia) części minerałów, co powoduje jej zmiękczenie, ale również zubożenie składu mineralnego wody.
Woda dostarczana przez Wodociągi Miasta Krakowa w poszczególnych częściach miasta jest miękka lub średnio twarda.
![]() Komunikat o twardości wody wersja w html |